تابلو های سفالی نقش خاک
دی کوزهگری بدیدم اندر بازار
بر پاره گلی لگد همی زد بسیار
و آن گل بزبان حال با او میگفت
من همچو تو بودهام مرا نیکودار
نکته ایی که در این مجسمه ها وجود دارد سایز به نسبت بزرگ این مجسمه هاست . از آنجا که مجسمه های بزرگ ساخته شده با گل پس از خشک شدن ترک برمیدارند ( به دلیل خروج آب و نزدیک شدن مولکولهای خاک ) پس میتوان حدس زد که این مجسمه ها یا دارای استراکچر فلزی هستند که پس از ترک بردن مجدد ترمیم شده اند و یا هنرمندان این کارهای زیبا از مخلوط آب و خاک با درصد مناسبی استفاده کرده اند که اصطلاحا به خاک دو نم مشهور است . در این حالت آب فقط نقش چسب را برای ذرات خاک خواهد داشت و میزان آب اضافه بسیار کمتر از گل خواهد بود و در نتیجه ترک ها و آب رفت مجسمه ای ساخته شده با خاک دو نم نیز بسیار کاهش خواهد یافت . کاور بدنه خودرو
البته میشد این مجسمه ها را با ماسه بادی ساخت ولی نکته ایی که وجود دارد این است که استقامت این مجسمه ها بیشتر از مجسمه های ساخته شده با ماسه بادی است و همچنین چون اتصال ذرات خاک بسیار قوی تر و محکمتر از اتصالات ذرات ماسه بادی است قابلیت انجام ظرافت بیشتر موقع اجرا وجود خواهد داشت .
و نکته آخر بحث پخت این مجسمه هاست ، این مجسمه ها بدون پخت و کوره ساخته شده اند و مقاومت نهایی گل پخته شده را نخواهند داشت اما از آنجایی که ذرات خاک در شیوه دو نم ، اتصال خوبی با هم برقرار میکنند ، تا حد قابل قبولی این مجسمه ها استقامت خواهند داشت ، البته نه در حد سفال پخته شده . تنها عامل آسیب پذیر این مجسمه ها میتواند شرایط جوی باد و باران باشد که هنرمندانی چنین خلاق ، حتما برای محافظت دست سازه هایش در مقابل شرایط جوی راه کار مناسبی اندیشیده اند .
از زیبایی های هنر دست انسان لذت ببرید :